Essentials

Guide: til dig, der har ar efter bumser

Døjer du med akne? Eller har du allerede fået ar efter dine bumser? Akne er en generende hudsygdom i hudens talgkirtler, som desværre rammer rigtig mange mennesker. Unge som gamle. Mænd og kvinder. Tilstanden findes typisk i ansigtet, på brystet eller ryggen. Hvis du har akne eller har haft det, så ved du også, at tilstanden ofte efterlader nogle rigtig ærgerlige og, i nogle tilfælde, dybe ar.  

For mange mennesker betyder ar efter bumser desværre også nedsat selvværd, reduceret livskvalitet og social isolation. Simpelthen fordi mange skammer sig over deres ar. Hos Beauty Akademiet tager vi derfor også akne og ar efter bumser meget seriøst. For sådan ønsker vi bestemt ikke, at nogen skal have det. Så læs med her, og bliv klogere på hvad akne er, hvorfor du får ar, og selvfølgelig også hvordan du kan komme hudtilstanden og arrene til livs.  

Hvad er akne?

Acne vulgaris, eller akne som de fleste af os kender det som, er en helt almindelig hudlidelse, som rammer stort set alle på et eller andet tidspunkt i deres liv. Men nogle selvfølgelig mere end andre. Akne er en betændelsestilstand i de små talgkirtler og hårsække, vi har i ansigtet og på den øverste del af vores krop. 

De mest typiske hudsymptomer og forandringer i huden ses ved: 

  • Komedoner, som endten kan opstå som små hvide hævelser (lukkede komedoner), eller som små sorte prikker (åbne komedoner)
  • Røde, ømme knopper
  • Pustler, det vil sige knopper med gulligt pus
  • Cyster 
  • Bylder 


Hudtilstanden udvikler sig ved, at talgkirtlerne stopper til med kalk og døde hudceller. Talgkirtlerne producerer talg, og her er det normalvis sådan, at talgen bliver transporteret ud til hudens overflade langs roden af et hår. Men når kroppen producerer for meget talg, så hober det sig op i kirtlerne, hvilket fører til dannelsen af komedoner. Og det er altså disse, der kan blive betændte og ende som bumser i forskellige variationer. 

 

Hvorfor får man ar efter bumser?

Hvis du har eller har haft akne, så har du måske også oplevet at få et ar i dit ansigt. Ar opstår i større eller mindre grad, hvis du har haft akne i en længere periode. Og ved slem cystisk akne opstår der ofte en dybere ødelæggelse af hudens bindevæv, hvilket kan føre til nogle ret slemme ardannelser. 

Men hvad er det egentlig helt præcist, der sker, når der opstår ar i din hud? For at forstå det, skal vi først vide lidt mere om huden. Din hud består nemlig af tre dele: overhud, læderhud og underhud. 

Overhuden, også kaldet epidermis, udgør det yderste hudlag. Denne er også det tyndeste lag, og dette lag består hovedsageligt af døde hudceller og fedtstoffer, som konstant fornyes af de dybereliggende lag i overhuden. Det inderste lag i overhuden, består af flere lag af levende hornceller, som konstant deler sig og bevæger sig opad. Det tager omkring fire uger for en horncelle at bevæge sig fra overhudens inderste lag til det yderste. 

Læderhuden, også kaldet demis, består primært af bindevæv og fibre, som er med til at give huden sin elasticitet og styrke. Desuden indeholder læderhuden immunceller (det er disse, der er ansvarlige for betændelsesreaktioner i huden), hår, svedkirtler, talgkirtler og muskler. Modsat overhuden er det ikke celler, der udskiftes her. Det er i stedet fibre, der fornyer sig langsomt. 

Underhuden, som også går under betegnelsen subcutis, består primært af bindevævsceller, som står for hudens fedtoplagring. Underhuden indeholder også fedtvæv og blodkar, som forsyner fedtlaget, og også mindre blodkar, som forsyner læderhuden og overhuden. Underhuden er – lidt forenklet – hudens stødpude og har primært til formål at isolere. 

Det er ikke alle sår, der bliver til ar. Det der afgør, om dit sår danner et ar er, om det stikker dybere end overhuden. Hvis det kommer helt ned i læderhuden eller endnu dybere, så får du et ar. Her er der nemlig ikke celler til at forny huden. Som en del af en sårhelingsproces dannes der i stedet en masse nye fibre. Når der sker en ubalance i fibrene, kan kroppen ikke finde ud af sætte fibrene rigtigt sammen igen, og det er altså derfor, at huden kommer til at se anderledes ud. 

Ardannelse fra akne: Forstå de forskellige typer af ar

Når man taler om akne-ar, så taler man ofte om enten atrofiske akne-ar og hypertrofiske akne-ar. Forskellen på de to er – lidt forenklet – at de atrofiske er nedsænkede ar, som giver et indhak i huden. Omvendt er de hypertrofiske ar dem, der er hævede og buler ud. De mest almindelige typer af atrofiske- og hypertrofiske akne-ar er: icepick scar, keloid scar, hyperpigmentering, rolling scar og boxcar scar. 

Icepick scar er den mest almindelige form for aknear, der findes. Icepick scar er kendetegnet ved fordybninger i huden, og disse opstår, når din akne har fået huden til at miste for meget kollagen på én gang. Icepick arene er smalle (under 2 millimeter), dybe ar, som har form som en tragt. Denne type forekommer ofte i forbindelse med et større udbrud af cystisk eller hormonel akne langs kinder og kindben.  

Keloid scar er hypertrofiske ar, og disse er ret nemme at genkende, fordi de – i modsætning til de andre typer af akne-ar, er fortykket og forhøjet ardannelse. Keloid er røde eller violette knuder i huden, som strækker sig ud over området for den primære skade.

Rolling scar er en type af akne-ar, der kommer i grupper, og disse dannes ofte ved længerevarende inflammatorisk akne. Rolling ar kaldes også ofte for bølgear, hvilket altså skyldes, at arrene har et bølgelignende udseende. Denne typer af ar er typisk mere end 4-5 millimeter i bredden. 

Boxcar scar – eller kasseformede ar – er den næstmest hyppige form for atrofiske, dybe akne-ar. Denne type er velafgrænset og har skarpe kanter. Det minder lidt om icepick arret, men forskellen er altså, at arret er bredere og ikke ender i en spids. 

Hyperpigmentering er de mørke ar eller pletter, som har tendens til at blive efter din bums er forsvundet. Hyperpigmentering er en misfarvning af huden, som opstår efter en alvorlig betændelse i huden. Din hud er særligt udsat for hyperpigmentering, hvis du vælger at klemme dine bumser. Desuden forværres hyperpigmentering ved UV-eksponering  

Hvad du selv kan gøre for at reducere dine ar?

Når du har sår eller akne, så er det bedste du kan gøre at behandle det så skånsomt som muligt. Noget af det vigtigste for en pæn opheling er at undgå at komme infektion i dit sår. Og her skaber du altså de bedste forudsætninger, hvis du: 

  • Undgår rygning
  • Lever sundt og med gode, nærende vitaminer, mineraler og antioxidanter  
  • Undgår sollys – eller i hvert fald altid husker en god solbeskyttelse med høj faktor 
  • Undgår helt at klemme dine bumser 


Hvis du gerne vil skabe de allerbedste betingelser for din hud, og mindske risikoen for akne og ar, så er en god hudplejerutine og de rigtige hudplejeprodukter desuden helt afgørende. 

Hos The Skin Academy er vi utrolig stolte af at forhandle en række effektive og professionelle produkter fra pHformula. Produkterne herfra er skabt af professionelle dermatologer, som er anerkendte for deres innovative forskning i dermatologisk hudpleje. pHformula egner sig til forskellige hudproblemer, og herunder altså også problematisk akne-udbrud og ardannelse. 

Kom ned i vores klinik, The Skin Academy, hvor vi sælger alle vores professionelle produkter fra pHformula. Vi kan guide dig til de helt rigtige produkter for din hud. 

Effektiv behandling mod akne-ar

der findes naturligvis også en række forskellige behandlinger og metoder, du kan opsøge, hvis du gerne vil reducere dine ar og mindske synligheden af dem. Foruden den gode hudpleje, så kan du blandt andet også finde laserbehandlinger, der er målrettet dette. Desuden kan du få injektioner, som kan være med til at mindske synligheden. Det kan især være nyttigt, hvis dine ar er nedsænket i huden. Her kan der sprøjtes silikonedråber ind i bunden af arret, som så løfter det op på niveau med den omkringliggende hud. 

Hos The Skin Academy laver også vi forskellige hudplejebehandlinger, som har en bevist effektiv mod akne-ar. Især vores microneedling-behandling er rigtig god til netop dette.  

Microneedling har nemlig til formål at sætte gang i din huds fornyelse. Med ganske små og tynde måle stimuleres kollagenopbygningsprocessen nemlig ved at prikke mikroskopiske huller i din underhud. Behandlingen forebygger derfor også både forekomsten af akne samtidig med at den også vil reducere dine ar. Du kan læse mere om behandlingsformen her. 

AC RECOVERY KIT
Find din nærmeste hudspecialist
Søg >

Se pHformula produkter