SERUMS

Guide: Dét får du ud af at bruge serum til ansigtet

De fleste har tendens til enten tør hud, fedtet hud, sensitiv hud eller moden hud, der trænger til daglig pleje. For eksempel hvis din hud føles tør, stram og kløende, eller hvis du – helt modsat – har en skinnende, fedtet hud i panden, på næsen eller ved hagen. 
Hvad end din hud kæmper med i hverdagen, kan du finde en beauty-makker, der kan hjælpe dig gennem dine hud-udfordringer. Og den beauty-makker er serum. Den tynde creme er nemlig en målrettet hudpleje, der findes til diverse hudtyper, men som indeholder koncentrerede ingredienser, der enten kan reparere og forebygge. Altså pleje mod netop dét, din hud kæmper med.

Læs med her, og find ud af, hvilket serum du skal bruge – The Skin Academy guider blandt andet til anti-age egenskaber, a-vitamin og hyaluronsyre. Så kan du forhåbentlig komme til at kende endnu mere til de forskellige serummer og finde frem til den bedste og mest målrettede hudplejerutine for dig. 

Hvad er serum egentlig?

Selvom serum kan ligne – og måske endda føles som – en tynd og ikke særlig velkonserveret dagcreme, så er realiteten stik modsat. Serum består nemlig af en høj koncentration af aktive ingredienser, molekyler og nærende komponenter. Det er dét, der giver serum særlige egenskaber. De små og nøje udvalgte ingredienser gør nemlig serum til en langt mere aktiv og effektiv hudpleje end mange andre almindelige cremer.  

Serum er bygget op af små, koncentrerede molekyler, hvilket gør hudplejen tyndtflydende, så den lettere kan trænge dybt ind i huden og være ekstra effektiv. Det er blandt andet dét, der giver serummet mulighed for at reparere både ud- og indvendige hudskader: Fra urenheder og små linjer til mere dybtliggende solskader. 

Dagcremens bedste kompagnon

“Bør jeg ikke udelukkende holde mig til serum så?” -vi forstår godt tankegangen, men nej. For selvom serum kan lyde som hudplejens helt i skysovs, betyder det ikke, at din dagcreme er sat ud af spillet. Tværtimod. Med den rigtige dagcreme kan du nemlig skabe et beskyttende lag ovenpå serummet, så de aktive stoffer bliver bibeholdt, samtidig med at cremens funktioner bliver forstærket. Ved at bruge den rigtige dagcreme, efter du har påført det rigtige serum, får du et makkerpar, der kan udgøre en ganske effektiv del af din hudplejerutine.

Dét kan dit serum være lavet af

Molekyler, komponenter og aktive ingredienser. Det kan godt komme til at lyde en smule videnskabeligt – men hold fast, vi skal nok udpensle det lidt mere her. Der er nemlig nogle typiske og generelt anvendte ingredienser, når vi snakker om serum. Blandt andet vil du med stor sikkerhed støde på c-vitamin og e-vitamin samt hyaluronsyre og niacinamid, når du kigger på ingredienslisten på diverse serummer. Du kan læse mere om de sidste, måske mere ukendte, ingredienser herunder.

Hyaluronsyre er med til at tilføre din hud spændstighed og glød og er en kilde til fugt og elasticitet. Faktisk findes hyaluronsyre allerede som et naturligt proteinstof i kroppen, og netop derfor er stoffet godt til alle hudtyper. Men niveauet af hyaluronsyre faldet støt med alderen, og derfor kan proteinstoffet blive mere og mere uundværlig, jo flere fødselsdage du har fejret. I sit bedste stadie kan hyaluronsyre binde fugt tusinde gange sin egen vægt – og af den grund bliver hyaluronsyre tilført de fleste serummer for at give en så intensiv og effektiv fugtpleje som muligt. 

Niacinamid er et næringsstof – en form for vitamin B3 – der findes i flere fødevarer og kosttilskud. Derfor er næringsstoffet ikke noget, der findes naturligt i vores system. Men ved at supplere kroppen med niacinamid, enten gennem kosttilskud eller serum, kan du få repareret diverse skader i DNA’et såvel som uden på huden. Meget billedligt kan niacinamid ses som dét, der smører hjulene i kroppen, så processerne fungerer bedst muligt. Ser du niacinamid på ingredienslisten til dit serum, er du derfor sikret en god pleje til alt fra tør hud til moden hud med fine linjer og rynker.

Forskellige former for serum

Når vi taler om serum til ansigtet, så taler vi ikke om hudpleje til én bestemt hud eller ét bestemt hudproblem. Serum kan nemlig findes i et hav af varianter, der kan bruges til alt fra trist hud og følsom hud til fedtet hud og forstoppede samt tilstoppede porer. Her er det sammensætningen af de aktive ingredienser, der målretter serummet mod specifikke hudtoner og -problemer.  

Uanset hvilke ingredienser, du finder i dit serum, kan du være sikker på, at serummet giver hurtig næring og effektivt behandler din hud for blandt andet: 

 • Rødme og irritation
 • Akne
 • Mat og tør hud
 • Uensartet hudtone og -struktur 
 • Rynker og fine linjer
 • Manglende elasticitet 

Læs med herunder for at finde ud af, hvilken type serum der kan hjælpe dig godt på vej mod en sundere hud. 

Serum til uren hud og fedtet hud

Døjer du med tilstoppede porer, bumser eller akne? En uren og fedtet hud rammer rigtig mange mennesker, og generne kan spænde bredt: fra mindre ujævnheder til større ømme knopper og hudlidelser. Fælles for de forskellige variationer af hudproblemet er, at de alle udspringer fra en hud, der har brug for mere balance. Og her er det vigtigt at huske på, at den urene og fedtede hud ikke er din skyld – den kan blandt andet være arveligt betinget, opstået på grund af øget overfølsomhed eller udløst af kosmetik eller medicin.

Et godt sted at udbedre hudens balance er med serum. Her kan du med fordel gå efter ingredienser, som:

  • Salicylsyre, der dræber bakterier og forebygger akne
 • Niacinamid, som balancerer og reparerer huden samt udjævner hudtonen, så rødme mindskes

   

Serum til tør hud 

Irriteret hud, små porer og skæl er noget af det, der kendetegner tør hud. Det er derfor en hudtilstand, der kan irritere og klø. Rent faktisk er det helt normalt, at den tørre hud øges også med alderen, blandt andet fordi talgkirtlerne, som naturligt udskiller olie i huden, mindskes, jo ældre vi bliver. Så for at komme den tørre hud til livs – uanset grunden til at den er opstået – skal du have fat i en masse fugt. Her er en fugtgivende serum selvfølgelig grundstenen, men du kan også supplere med fugtgivende skintonics, olier og cremer for at genoprette hudens fugtniveau. 

Når du skal behandle din tørre hud, er det vigtigt, at du gør det i flere lag for at pleje huden i dybden – og netop derfor er det godt at starte ud med et serum, der trænger ind i huden med ingredienser, såsom:

 • Hyaluronsyre, der binder fugten i huden
 • Et højt indhold af olie, der fugter i dybden – uden at virke fed

 

Serum som anti-age
Den modne hud har været udsat for lidt af hvert: fra sol, UV-stråler og skiftende vejrforhold til diverse knubs, stressende situationer og arveanlæg. Der er derfor masser af faktorer, der gennem livet kan sætte sine præg på huden. Således er den modne hud ofte kendetegnet ved blandt andet at mangle fugt og elasticitet samt have brug for pleje mod de fine linjer, rynker og pigmentforandringer.

Skal du have fat i et godt anti-age serum, bør du gå efter:

 • A-vitamin, der booster produktionen af kollagen og stimulerer hudens cellefornyelse 
 • Hyaluronsyre, der trænger dybere ind i hudens lag og optimerer effekten af din ansigtscreme
 • Peptider, der fungerer som byggesten af proteiner og genopfrisker samt genopbygger hudens tekstur, styrke og spændstighed

Sådan bruger du serum

Når du skal i gang med dit serum, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan og hvornår du bruger det i din daglige hudplejerutine. Rækkefølgen af dine hudplejeprodukter har nemlig stor indvirkning på, hvor velplejet og gennemfugtet hud, du kan opnå.

 1. Første skridt er at rense din hud. Ved at fjerne skidt og snavs fra dagens eller nattens strabadser, kan du sørge for det bedste og mest rene lærred, hvorpå serummets ingredienser lettere kan trænge ind og absorberes.
 2. Andet skridt er at afmåle og kun bruge en mindre mængde serum. Du kan som hovedregel gå ud fra, at du skal bruge dén mængde serum, der er på størrelse med en ært. Dét område i ansigtet, der skal plejes, skal nemlig kun lige være fugtet – ikke vådt.
 3. Tredje skridt er at påføre serum og være tålmodig. Brug fingerspidserne til at massere serummet blidt ind i huden, og giv det nogle minutter til at trænge ind, inden du påfører din daglige creme. På den måde kan du være sikker på, at ingredienserne er kommet godt ned i hudens lag og dybde.
 4. Sidste skridt er at afslutte med en god ansigtscreme til din hudtype. Påfører du cremen før serum, kan du risikere, at der dannes en hinde, som serummet ikke kan trænge igennem. Ansigtscremen er derfor den afsluttende fase, der beskytter og holder på serummets nærende ingredienser. 

Find serum til dit ansigt hos Beauty Akademiet 

Hos Beauty Akademiet kan du finde forskellige serummer fra pHformula samt ansigtsolier, der kan hjælpe både normal hud, kombineret hud, sensitiv hud og moden hud. For blot at nævne nogle. 

Har du brug for ekstra pleje til huden, kan du også booke en tid hos The Skin Academy. Her laver vi forskellige hudplejebehandlinger, der alle tager udgangspunkt i netop din huds specifikke behov og udfordringer. Derudover anvender vi udelukkende produkter fra pHformula, der kombinerer kosmetisk og farmaceutisk pleje. Med de banebrydende produkter kan vi sikre stærke resultater for dig – uanset om du har fedtet hud, uren hud, tør hud, moden hud eller en helt femte hudtype.

Find din nærmeste hudspecialist
Søg >

Se pHformula produkter